Lokal SEO handlar om att anpassa en hemsida utifrån målet att synas högt på Google inom en region – och inte nationellt. Detta gäller främst tjänsteföretag men även en del butiker som säljer produkter som överlag inte skickas med post. Exempel på företag som tydligt har fördel att jobba med lokal SEO är städföretag, frisörer och bilverkstäder.

Sökning utan ort – ger svar med ort

De som bor i Malmö och söker efter ett städföretag för hemstädning tar upp sin mobil och söker efter ”hemstädning”. De behöver inte ange stad då Google utgår ifrån att man vill ha hjälpen där man är. Därmed kommer företag som erbjuder hemstädning i omgivningen att visas på Google samt kartfunktionen visa var det finns lokala städföretag. En sökning utan ort – visar alltså ändå ortsrelaterat svar.

Fokus på tjänsten – inte orten

För bara ett par år sedan var inte ”Lokal Search” lika avancerat som idag. Då var det extremt viktigt att få med ortsnamnet onpage på sidan. Detta i likhet med hur man bygger kring vissa sökord på kategorisidor. Idag väger orten inte längre lika tungt då det framförallt är optimeringen (tydligheten mot Google) gällande var företaget är beläget som är viktigt ur ett ortsperspektiv.

Ex: på PerfektStäds undersida om hemstädning i Malmö finns exempelvis inte ortsnamnet i H1, löpande text eller bildattribut. Ortsnamnet finns med men då enbart ur ett användarvänligt perspektiv. Däremot har de jobbat mer med ordet Hemstädning vilket alltså är det som väger tyngst i detta fall.

(Perfekt Städ är inte vår kund – vi kan ändå applådera andra som gör ett gott jobb)

Synas på Google Maps

Optimering bör även ha fokus på att företaget ska synas bra på Google Maps. Det är en tjänst som presenteras före det organiska resultatet där platserna inte kan köpas. Det gäller därmed att optimera efter Googles regler gällande vad som krävs för bra position på Google Maps. Många klickar nämligen på denna funktion och kontaktar flera olika företag (ofta de första) för att få in offert på städtjänsten.

För att synas på Google Maps kan registrering först genomföras på Google My Business.

(Nedan – Bild från Google Maps vid sökning på Hemstädning Malmö)

Hemstädning google maps.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *