Även om Google vill tona ner vikten av länkars betydelse så vet alla som jobbar med SEO att länkar väger mycket tungt. Självklart går det att ranka relativt högt utan inlänkar men då enbart inom segment där ingen eller ytterst få jobbar med SEO. Du kan även få in en hel del trafik med bra text men med länkar kan du boosta kraften rejält.

Frågan är bara vilka länkar man ska ta – och vilka som inte något tillbaka. Ett sätt att testa en domäns länkkraft är att jobba med ovanliga fraser som ankartext.

Ett test:

Vi placerar nu ut en länk i denna text till en sida som jämför olika finansieringslösningar. Som ni ser är det en lång fras och knappast lika kraftigt konkurrensutsatt som ”Låna pengar”. Men det gör det också betydligt mer mätbart.

Samma dag som detta inlägg publiceras lägger vi in bevakning på denna fras för att se hur rankingen kommer att påverkas. Det ska tilläggas att webbsidan idag rankar +100 på just den frasen. Genom att återkoppla detta blogginlägg om ca en månad kan vi presentera dess resultat.

Longtails i svåra branscher

Det finns flera fördelar att lägga länkar som ovan. För det första blir det lätt att avgöra vilka sidor som ger rejält med kraft och vilka som inte gör det. För det andra finns det tusentals longtails oavsett bransch. Många siktar enbart på att få in trafik på huvudsökorden men är konkurrensen för hård bör man även tänka brett och fokusera på de mängder av longtail som finns tillgängliga.

Det kan tyckas att just denna ankartext knappast lockar till sig trafik men samtidigt får man komma ihåg att de totala antalet ankartexter skapar en helhetsbild för Google. En bild som gör att man kan ranka på ord och fraser som man inte länkat med.

Resultatet kan variera

Det finns mängder med faktorer som spelar in gällande ranking på Google och även mängder av faktorer som avgör en länks styrka. Detta är enbart ett ”minitest” men som ändå kan ge en viss fingervisning. Kom ihåg att länken exempelvis anses bli starkare om den kommer från en relevant sida osv.

Åter till ämnet om en månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *